Nagy ritkán, amikor "csak úgy"kelek korán, élvezem a reggel minden pillanatát. Ez a mostani őszi reggel is a maga puhaságával, felszálló párájával, a millió színen táncoló napsugarával jókedvre derített. Jó kiülni a tornácra és beszippantani a békét egy bögre forró kávéval a kezemben...
Én mostanában annyi répát eszek, hogy egy nyúlnak büszkeségére válna. Bízom a szervezetemben, biztos oka van annak, hogy most ez a sláger. Megkérdeztem mindenesetre a barátomat, guglit, hogy mire is jó a sárgarépa?
sárgarépa az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk, mely egész évben beszerezhető. Alapvető vitaminforrás a szervezet számára. Rendszeres fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra. Magas rosttartalma segíti a belek tisztulását, a salakanyagok lerakódását. Kutatások szeint napi két nyers sárgarépa (20 dkg) fogyasztása átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét. Immunrendszer erősítő, regeneráló tulajdonságai is vannak. Tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat. Legnagyobb értékét a magas béta-karotin tartalma jelenti, de más karotinokban is bővelkedik. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja át, mely fontos a jó látás és a nyálkahártyák szempontjából.
Az A-vitamin hiányának legelső tünete a farkasvakság. A szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha az ideghártya fény- és színérzékelő receptoraihoz szükséges retinol nincs jelen (A-vitamin). A fejlődő országokban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A-vitamin-hiány. Gyermekkorban hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Ezért is tartalmazza a legtöbb bébiétel.Savtalanítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését. A sárgarépa gyógyítása láncszerű. Ha a máj tisztulása megindult, a bőr szépségén is észrevehető. Mivel a máj raktározza a nehézfémeket, ha le van terhelve a máj, ezek a fémek bejutnak a sejtek közé is. A sárgarépa segít kivonni ezeket a fémeket. Hatékony immunserkentő, fokozza a csecsemőmirigy működését. Karotinpótlással javíthatók az immunválaszok, napi természetes béta-karotin bevitel jelentősen növeli a fehérvérsejtek számát, akivitását, különösen a T-sejtekét, melyek csökkenése jellemző rák- és AIDS betegeknél. Azoknál a népcsoportoknál, akik étrendjében sok a karotionidban gazdag gyümölcs és zöldség, kevesebb a daganatos betegségek (főleg tüdőrák) aránya. Az étrendi béta-karotin csökkenti a hámeredetű tüdő, bőr, méhnyak, légúti, gyomor és vastagbél daganatok számát. A sárgarépalé tisztítja a beleket, serkenti a mellékvese munkáját, és ezáltal a hasnyálmirigy működését. Ízületi gyulladás leküzdésében is segít a fogyasztása. A sárgarépa a legtöbb zöldségélével ellentétben főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers répa béta-karotin tartalmánk csak 25%t tudja hasznosítani, míg főzve a sejtfalak károsodása miatt és az ételben jelen lévő zsírok miatt több mint a fele hasznosulhat.
A cikk megtalálható: itt és itt
Nem viseli jól a szervezetem az óra átállítást...
Azért van abban valami vicces, amikor a vonatvezető elfelejt megállni az egyik megállóban. Én legalábbis nagyon vigyorogtam. Miután elhagytuk az állomást, akkor kapott észbe a vezető, végülis megálltunk kicsivel arrébb. Majd vissza is tolattunk.
Jellemző, hogy nem mindenki tartotta viccesnek. Volt, aki pánikba esett, volt aki azonnal őrült módon telefonálgatni kezdett, volt aki szidta mindenkinek az édesanyját.
Amúgy én azt is viccesnek tartottam, amikor a portás a munkaideje végeztével bezárta a temetőbe az embereket. Ott is volt pánik meg hiszti meg minden ami kell. Közben meg a négyből három kapu nyitva volt.